اختلال عملکرد لنفاوی : اختلال عملکرد لنفاوی به این معنی است که سیستم لنفاوی به خوبی کار نمیکند. سیستم لنفاوی از غدد لنفاوی و رگهای لنفاوی تشکیل شده است که مایعات را از بافتهای بدن شما تخلیه میکنند. این مایعات سموم، سلولهای ایمنی و مواد زائد را به غدد لنفاوی شما منتقل میکنند. رگهای لنفاوی با بازگرداندن مایع لنفاوی فیلتر شده به جریان خون، به حفظ تعادل مایعات در بدن کمک میکنند.
یک سیستم لنفاوی ضعیف باعث تورم بافتها با مایع میشود. به این حالت لنف ادم میگویند. این حالت معمولاً منجر به تورم در بازوها یا پاها میشود. سایر قسمتهای بدن نیز میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند. شما میتوانید با یک مشکل لنفاوی که باعث لنف ادم میشود، متولد شوید. این حالت لنف ادم ارثی یا اولیه نامیده میشود. همچنین میتواند ناشی از انواع شرایط ژنتیکی پیچیده باشد.
همچنین میتوانید از یک عارضه یا آسیب بیماری به لنف ادم مبتلا شوید. این حالت لنف ادم ثانویه نامیده میشود. این یک عارضه جانبی رایج در درمان سرطان است. اختلال عملکرد لنفاوی برای اکثر افراد یک بیماری مزمن است، اما درمانهایی برای محدود کردن پیشرفت آن در دسترس است.
چه چیزی باعث اختلال عملکرد لنفاوی میشود؟ چندین علت مختلف برای اختلال عملکرد لنفاوی ارثی (اولیه) و ثانویه وجود دارد.
لنف ادم ارثی (اولیه)
لنف ادم ارثی همچنین به عنوان لنف ادم اولیه شناخته میشود. این بیماری کمتر از لنف ادم ثانویه شایع است. اگر یکی از اعضای خانواده نیز به آن مبتلا باشد، احتمال ابتلا به لنف ادم ارثی بیشتر است. بیماری میژ شایعترین نوع لنف ادم ارثی است که 80 درصد از کل موارد را تشکیل میدهد. این بیماری ناشی از یک جهش ژنتیکی است و پاها، بازوها، صورت و حنجره را تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین در برخی افراد باعث زرد شدن ناخنها میشود.
نوع دیگری از لنف ادم ارثی به عنوان بیماری میلروی شناخته میشود. این بیماری میتواند باعث شود ساختارهایی که سیستم لنفاوی شما را تشکیل میدهند، به طور نادرست شکل بگیرند.
لنف ادم ثانویه
درمان سرطان سینه با ماستکتومی یکی از شایعترین علل لنف ادم ثانویه است. جراحان اغلب هنگام برداشتن بافت سرطانی سینه، بافت لنفاوی را از زیر بازو برمیدارند. مایعاتی که از بازو تخلیه میشوند باید از زیر بغل عبور کنند. اگر غدد لنفاوی از این ناحیه برداشته شوند، ممکن است اختلال عملکرد لنفاوی و تورم در بازو رخ دهد.
سرطان و پرتودرمانی نیز میتوانند باعث ایجاد لنف ادم شوند. تومورها و بافت اسکار ناشی از پرتودرمانی و جراحی میتوانند منجر به آسیب و جراحت به سیستم لنفاوی شوند. لنف ادم همچنین میتواند پس از درمان سرطانهای سر و گردن رخ دهد. این بیماری میتواند منجر به تورم صورت، چشمها، گردن و لبها شود. (منبع)
لطفا مقالات مرتبط دیگر را مطالعه کنید