افسردگی دوقطبی چیست؟ اختلال دوقطبی یک اختلال روانی است که با تغییرات قابل توجه در خلق، انرژی و رفتار مشخص میشود. این تغییرات خلقی اغلب شدید و ناتوانکننده هستند و میتوانند عملکرد روزانه را بسیار دشوار کنند. در حالی که شیدایی ویژگی اصلی اختلال دوقطبی است، افسردگی نیز میتواند جنبه اصلی این بیماری باشد.
اما آیا همه افراد مبتلا به اختلال دوقطبی افسردگی را تجربه میکنند؟ آیا دورههای افسردگی در اختلال دوقطبی مشابه سایر انواع افسردگی است؟
افسردگی دوقطبی چیست؟
افسردگی دوقطبی به دورههای افسردگی اشاره دارد که بخشی از چرخه خلقی در اختلال دوقطبی هستند. شواهد نشان میدهد که دورههای افسردگی دوقطبی تمایل دارند بیشتر از دورههای شیدایی یا هیپومانیا ادامه داشته باشند. دورههای افسردگی میتوانند از ۲ هفته تا چند ماه ادامه داشته باشند.
در طول یک دوره افسردگی دوقطبی، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- احساس مداوم غم، بیارزشی یا ناامیدی
- خوابیدن خیلی کم یا خیلی زیاد
- از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید
- تغییر در اشتها یا وزن
- خستگی یا کندی ذهنی یا جسمی
- تمرکز یا قاطعیت ضعیف
- افکار خودکشی
- خبرنامه خط سلامت
- خبرنامه هفتگی اختلال دوقطبی ما را دریافت کنید
تفاوت بین افسردگی دوقطبی و اختلال افسردگی اساسی چیست؟
علائم افسردگی در هر دو اختلال دوقطبی و اختلال افسردگی اساسی (MDD) یکسان است. طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم، ویرایش متن (DSM-5-TR)، برای تشخیص افسردگی اساسی، باید حداقل پنج مورد از علائم زیر را به مدت 2 هفته تجربه کنید: خلق افسرده (غمگین، ناامید، تهی) در بیشتر ساعات روز، تقریباً هر روز – در کودکان یا نوجوانان، این میتواند به صورت تحریکپذیری باشد
از دست دادن علاقه یا لذت در بیشتر فعالیتها، تغییرات قابل توجه (بیش از 5٪ در ماه) در اشتها یا وزن، تغییرات روانی-حرکتی مانند بیقراری یا آشفتگی (به اندازهای شدید که دیگران متوجه آن شوند)
احساس خستگی یا کوفتگی یا داشتن انرژی کم برای انجام وظایف
اختلالات خواب، مانند بیخوابی یا خواب بیش از حد
احساس بیارزشی یا گناه هذیانی
توانایی ضعیف در تفکر یا تمرکز، بلاتکلیفی
افکار مکرر مرگ، افکار خودکشی مکرر بدون برنامه خاص یا اقدام به خودکشی
در حالی که دورههای افسردگی در اختلال دوقطبی نوع یک بسیار رایج هستند، اما در واقع برای تشخیص لازم نیستند. با این حال، برای تشخیص اختلال دوقطبی نوع دو، وجود یک دوره افسردگی ضروری است. در اختلال دوقطبی، علائم شیدایی و افسردگی نیز میتوانند همزمان رخ دهند. این به عنوان “ویژگیهای مختلط” شناخته میشود. یک دوره مختلط معمولاً مانند خلق و خوی پایین که با انرژی زیاد تشدید میشود، احساس میشود.
ویژگیهای مختلط ممکن است به شکلهای زیر باشند:
- تحریکپذیری یا آشفتگی
- خشم بیدلیل
- گریههای پی در پی
- افکار پریشان
- بیخوابی
آیا ممکن است دوقطبی باشید و عمدتاً افسرده باشید؟
ممکن است بیشتر دورههای خلقی شما در اختلال دوقطبی، افسردگی باشد. با این حال، این مورد در اختلال دوقطبی نوع دو شایعتر است. (منبع)
لطفا مقالات مرتبط دیگر را مطالعه کنید