آنچه در مورد دیابت نوع 1 در نوزادان باید بدانید : دیابت نوع 1 در کودکان خردسال یک وضعیت پزشکی ناشایع اما جدی است. اما می توان این وضعیت را مدیریت کرد و به کودک کمک کرد تا زندگی طولانی و سالمی داشته باشد. دیابت نوع 1 می تواند در هر فردی در هر سنی ایجاد شود. این بیماری اغلب در سنین 4 تا 7 سالگی یا در زمان بلوغ تشخیص داده می شود، اما ممکن است حتی زودتر نیز تشخیص داده شود. تحقیقات نشان می دهد که در حدود 4 درصد از کودکان مبتلا به دیابت نوع 1، تشخیص قبل از 2 سالگی رخ می دهد.
هنگامی که یک نوزاد تشخیص دیابت نوع 1 را دریافت می کند، مهم است که درمان در اسرع وقت آغاز شود و یک تیم مراقبت از دیابت شامل یک متخصص غدد و یک متخصص اطفال از کودک مراقبت شود. همچنین میتوانید با یک متخصص تغذیه که یک مربی معتبر دیابت است، مشورت کنید تا یک برنامه غذایی ایمن و مغذی را ترسیم کنید.
دیابت نوع 1 در نوزادان چیست؟
دیابت نوع 1 یک بیماری مزمن است که در آن لوزالمعده شما هیچ انسولینی تولید نمی کند یا آنقدر کم تولید می کند که نیاز به مصرف انسولین مادام العمر دارید. انسولین هورمونی است که به سلولهای بدن کمک میکند تا گلوکز را از جریان خون جذب کنند تا برای انرژی استفاده شود. هنگامی که سطح انسولین خیلی پایین باشد، گلوکز بیش از حد در جریان خون شما گردش می کند و به طور بالقوه به اندام ها و رگ های خونی آسیب می رساند و خطر بیماری قلبی و سایر بیماری های جدی را افزایش می دهد.
دیابت نوع 1 نیز یک وضعیت خودایمنی است، به این معنی که این وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی شما به اشتباه به سلول های سالم حمله می کند. به طور خاص در دیابت نوع 1، سیستم ایمنی بدن شما به سلول های بتا در لوزالمعده که انسولین می سازند حمله می کند.
از آنجایی که ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد تا علائم ایجاد شود و گلوکز اضافی در خون شما ظاهر شود، دیابت نوع 1 معمولاً دیرتر در دوران کودکی یا نوجوانی – یا حتی در بزرگسالی در بسیاری از موارد – تشخیص داده می شود.
این روند طولانی همچنین دلیل نادر بودن دیابت نوع 1 در نوزادان است. غیرمعمول است که لوزالمعده نوزاد قادر به تولید انسولین کافی در چند ماه اول زندگی نباشد. نتایج یک مطالعه در سال 2020 روی 166 نوزاد نشان می دهد که کاهش سریع تولید انسولین در نوزادان ممکن است با کاهش ترشح انسولین قبل از تولد مرتبط باشد.
علائم دیابت نوع 1 در نوزادان چیست؟
گاهی اوقات دیابت نوع 1 در نوزادان از طریق آزمایش خون معمول قبل از ظهور علائم واضح تشخیص داده می شود. هنگامی که علائم در نوزادان وجود دارد، می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد یا گرفتگی شکم
- خستگی یا انرژی کم
- افزایش گرسنگی
- افزایش تشنگی
- افزایش ادرار
- حالت تهوع
- بثورات شدید پوشک که با درمان استاندارد بهبود نمی یابد
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
چه چیزی باعث دیابت نوع 1 در نوزادان می شود؟
متخصصان سلامت معتقدند که دیابت نوع 1 اغلب به دلیل یک تغییر ژنتیکی ایجاد می شود که باعث ایجاد شرایط خودایمنی می شود. اگر نوزادی دارید و دیابت در خانواده شما وجود دارد، باید با پزشک کودک خود در مورد آزمایش دیابت صحبت کنید. اگر نتایج آزمایش و فقدان علائم نشان میدهد که فرزند شما دیابت نوع 1 ندارد، باید از پزشک او بپرسید که آزمایش در آینده چقدر باید انجام شود. عوامل محیطی مانند ویروس ها نیز ممکن است باعث ایجاد دیابت نوع 1 در کودکان خردسال شود.
از لیست میان وعده های مناسب دیابتی رایگان لذت ببرید
فهرست قابل چاپ ما ایده های میان وعده مغذی مورد علاقه ما را جمع آوری می کند تا به شما در مدیریت سطح قند خون کمک کند. برای کپی رایگان و راهنمایی متخصص دو بار در هفته به خبرنامه دیابت ما بپیوندید.
دیابت نوع 1 در نوزادان چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر کودک شما علائم دیابت نوع 1 را دارد یا شما سابقه خانوادگی این بیماری را دارید، پزشک اطفال ممکن است آزمایش خون برای بررسی سطح گلوکز خون او را تجویز کند.
دو نوع اصلی آزمایش خون برای دیابت، آزمایش گلوکز ناشتا و آزمایش A1C است.
آزمایش گلوکز ناشتا پس از اینکه کودک حداقل 8 ساعت ناشتا باشد انجام می شود. سطح گلوکز خون را برای آن لحظه در زمان تشخیص می دهد، بنابراین مفید است اما به تنهایی اطلاعات کافی برای تشخیص دیابت ارائه نمی دهد. آزمایش A1C میانگین سطح گلوکز خون را برای 3 ماه قبل تعیین می کند.
ترکیبی از نتایج آزمایش و بررسی علائم می تواند به پزشک کودک شما در تشخیص کمک کند.
پزشک همچنین ممکن است آزمایش ژنتیکی را برای کمک به تشخیص دیابت تک ژنی، که شکل نادری از این بیماری است، توصیه کند.
درمان دیابت نوع 1 در نوزادان چیست؟
آنچه در مورد دیابت نوع 1 در نوزادان باید بدانید : مانند هر فرد دیگری که دیابت نوع 1 دارد، نوزادان مبتلا به این بیماری نیاز به تزریق روزانه انسولین دارند. دوزهای انسولین را می توان به صورت تزریقی درست زیر پوست یا از طریق پمپ انسولین تزریق کرد. یک برنامه غذایی دقیق نیز ضروری است. مدیریت مصرف کربوهیدرات یک جزء کلیدی است، زیرا مصرف بیش از حد کربوهیدرات می تواند باعث افزایش سطح گلوکز خون شود. پایش منظم قند خون ضروری است. همچنین ممکن است کودک شما به آزمایش ادرار مکرر نیاز داشته باشد (منبع)
برای مطلب مرتبط به این مقاله سری بزنید